SORTIDA A LA SERRA DE MONTSANT

22 gener 2023 per Neus Domingo

Avui anem, uns quants companys de la UEC, a la Serra de Montsant. Han anunciat una entrada de vent i fred… ja veurem com ens va.

Sortim de l’aparcament a l’entrada del poble i comencem a caminar en direcció a la Serra Major. Pujarem dalt de la serra pel Grau de Barrots.

El camí comença a pujar per les cingleres abans d’entrar en el grau. El camí ja és prou espectacular i el fem lent per assaborir les vistes. Tenim als nostres peus La Morera de Montsant. Hem pujat en pocs metres molt desnivell i ara estem força enlairats. El camí transcorre per escletxes i passos molt divertits.

Ja estem molt alts i arribem al peu de l’entrada del Grau de Barrots. IMPRESSIONANT!!!

Estem a l’entrada d’una gran escletxa amb un bola inmensa de pedra damunt nostre. He de passar per sota, superant un garó de 4 metres, amb l’ajuda d’unes grapes posades a la roca. Aquest pas acaba sota una gran bauma i per seguir el camí hem de creuar una gran roca penjada…ufff. Molta adrenalina!! Sembla que la gent s’ho està passant d’allò més bé!!!

La sortida, per un relleix de la muntanya, ens porta al Balcó del Priorat, una roca accessible per un pas bastant aeri, equipat amb una barana. El camí segueix per unes lliseres de la muntanya fins arribar a un replà amb un pal indicador. Seguim una mica més amunt entrant al Comellar del Figueres i parem sota mateix d’una gran alzina per esmorzar.

Anem en direcció a la Serra Major, al Camí de Capçada que va d’Albarca a Cabacés. Deixem a la nostra esquerra els graus que baixen a la Morera, el Grau de l’Agnet i el Grau de l’Espinós, i ja en pocs minuts arribem a la SERRA MAJOR.

Estem dalt de la columna vertebral del Montsant. El camí és lleugerament planer i amb la vista podem anar veien per on anirem, doncs la sendera recorre tota la part alta d’aquesta serra.

Arribem al Piló dels Senyalets i ens fem la primera foto de grup. Estem a 1.107 m.s.n.m. Les vistes són espectaculars. Podem veure la costa de Cambrils i el Cap de Salou.

El nostre camí ara ens porta al Pi del Cugat, un pi singular per les dimensions i arbre molt significatiu en aquesta serra. Segona foto de grup!!

Davant mateix del pi una sendera en forta baixada ens mena al Clot del Cirer. Una gran esplanada verda, protegida per la muntanya circundant i presidida per dos majestuosos noguers. Al fons del racó, sota una gran balma que va degotant l’aigua de la muntanya, hi ha una llarg bassi per abeurar els ramats de cabres.

Marxem del Clot del Cirer pel costat oposat per on hem entrat agafant un PR que ens porta altre cop dalt de la Serra Major. La boira ens està perseguint!! Aquest sender porta davant mateix del camí que hem d’agafar per començar a baixar pel Grau de Salfores.

Anem baixant de la serra per un bosquet amb pins i alzines i el pas es va estrenyent fins arribar a la part superior del Racó de Missa. El camí continua per una llisera de la muntanya fins arribar a les parets dels cingles on hi ha el Grau de Salfores. És un pas molt vertical. Anem baixant amb precaució doncs la caiguda és impressionant. La baixada del grau ens deixa als peus de les parets del Montsant i anem atravessant un bosc de pins. Deixem a la nostra esquerra l’entrada a la Via Ferrada de Montsant i ja coemncem a veure el poble. En poc més de 15 minuts arribem als nostres cotxes.

Un dia fantàtic, la companyia marevellosa i l’excursió emocionant !!!

A veure si ho repetim per uns altres graus!!!

Tarragona, 16 de gener de 2023

Lluís Maria Massó

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.